Oli, que vol dir llum
2022
Sèrie de llànties d’oli i acció caminada
Presentada el 26 de març a la Destil·leria ecomuseu de la mar de Calafell i a la Finca Cal Figuerola de la Bisbal del Penedès, en el marc del programa “Oli i artistes” de Cal Cego Col·lecció d’art contemporani.
En Josep, la Roser i l’Ismael em van explicar que, a finals d’any, quan el dia és curt, es premsen les olives per fer-ne sorti l’oli. Aquell oli nou és d’un verd lluminós que escalfa i la gent implicada ho celebra tot fent la festa de l’oli. En una conversa amb la Margot, vam arribar a la ocnclusió que “oli” vol dir llum. En el passat, l’oli no només servia per a l’alimentació, sinó que també s’utilitzava en rituals. Potser, la festa de l’oli és un d’aquells rituals, que se celebra a finals d’any, quan fa fred i fa negror. L’oli és el sol que falta, daurat i calent. D’aquí, la importància de la festa: fer de Sol. Per tot això, ens vam trobar quan vam poder per celebrar la llum, i caminant cap a la foscor de l’origen il·luminant-lo amb unes llànties que ens van portar al passat. “Oli, que vol dir llum” va ser un ritual per celebrar la vida.
Agraïments infinits: Roser i Josep (Cal Cego), Montse Badia, Ismael, Bernat i Joana (Bombon Projects), Margot Cuevas, Sol Roca, Alícia Casadessús, Elisenda Soler, Jordi Lafon, Montsita Rierola, Rita Andreu, Azahara Cerezo, Anna Pahissa, Joan Dot, Maria Verdaguer.