Neu i pluviometria: Torelló és així. Reinterpretació dels gràfics de Joan Castells sobre meteorologia

2024

Col·laboració en el disseny de l’exposició i en el plantejament pedagògic amb l’Arxiu Municipal de Torelló per al projecte expositiu “Neu i pluviometria: Torelló és així. Reinterpretació dels gràfics de Joan Castells sobre meteorologia”. 

 

El mes d’abril de 1952 a Torelló es va organitzar l’exposició “Torelló es así” sobre gràfiques i estadístiques que durant temps havia elaborat el secretari municipal Joan Castells i Casas.

El catàleg de l’exposició es conserva a l’Arxiu municipal i aplega tota la col·lecció de gràfics estadístics que va realitzar Joan Castells i Casas sobre Torelló. El catàleg està organitzat en diferents temàtiques i aplega més d’un centenar de gràfiques que se’ns presenten en l’actualitat com una fotografia clara de la realitat social, demogràfica i econòmica del Torelló de l’època, esdevenint també, un testimoni gràfic, gairebé artístic, de la representació de dades estadístiques en temps de la “preinformàtica”.

Fascinats per aquest treball i amb la voluntat de poder difondre aquesta obra en el context actual de crisi climàtica ha nascut l’exposició “Neu i pluviometria: Torelló és així. Reinterpretació dels gràfics de Joan Castells sobre meteorologia”. Un projecte col·laboratiu entre l’Escola d’Arts Plàstiques i l’Arxiu municipal de Torelló que ha resultat en la reinterpretació amb dades actuals dels gràfics de Castells, portant-los al llenguatge propi de les pràctiques artístiques contemporànies.

Amb aquesta exposició, celebrem el rol del patrimoni documental com a element impulsor d’una nova creativitat artística; una simbiosi que té la voluntat de ser un element transformador per a generar consciència col·lectiva i compromís.

Troba el futlletó de l’exposició amb un repte creatiu per realitzar aquí!

Lloc: Arxiu Municipal de Torelló

Col·labora: Escola d’Arts Plàstiques de Torelló

Inauguració: 24 de juliol de 2024, a les 20h

Participants a l’exposició:

  • Joan Castells
  • Alumnes de l’Escola d’Arts Plàstiques:
    • Alumnes del taller jove: Alba, Anouk, Bernat, Berta, Guillem, Jana, Mariona, Naia i Quim, amb l’acompanyament de Maria Gambús.
    • Alumnes del taller creatiu d’adults: Elena, Joan Carles, Maria i Xavier, acompanyats per Anna Dot.

Agraïments infinits: Gemma Carretero, Maria Montserrat Gambús, alumnes del taller creatiu per a adults (Elena, Xavier, Maria i Joan Carles <3!!!!), Eli Soler i Pol Aregall.