De quan les aigües es van tornar camins

2024

Vídeo (amb Pol Aregall)

Mapa dibuixat i fotografies

Projecte realitzat amb el suport del Centre Excursionista de Catalunya i presentat entre els dies 15 de juliol i 4 d’octubre de 2024 a la seu de l’entitat, a Barcelona.

Aquest projecte s’ha realitzat a partir de la revisió d’una sèrie de rutes descrites a la “Guia Itineraria de las Montanyas de la Regió del Montseny amb totas sas derivacions, inclus las Guillerias, ó sia del Ter fins al Congost, Mogent y Tordera dividida en 144 itineraris”, (1893 i 1899) d’Artur Osona, soci del Centre Excursionista de Catalunya. Les excursions treballades tenen en comú el fet de travessar la vall de Querós passant pel pont de Querós, detall que només era possible abans de la construcció del pantà de Susqueda (1967). Malgrat tot, la sequera persistent de l’últim any ha tret a la superfície l’antic pont, que superant el tàlveg del riu Ter encara es manté dret tot unint els dos vessants d’aquesta vall tan escarpada. La falta d’aigua ha permès, doncs, que sigui possible tornar a creuar el pont de Querós.

Des d’allà, llegim les rutes documentades per Artur Osona i que el creuaven. Així, elaborem un document audiovisual de caràcter assagístic sobre la sequera, el pas del temps, l’erosió, les rutes excursionistes i la morfologia de la vall de Sau, determinada pel Ter i els seus afluents. La sequera ens ha portat en aquesta zona a recuperar un passat que havia quedat sota l’aigua.

Agraïments infinits: Berenguer Vidal, Pol Aregall, Maria Verdaguer, i personatges que hem anat coneixent al llarg del projecte.